Aardewerk

Aardewerk was het tafelservies en de tupperware van de Bandkeramische tijd. De handvormige, lineaire versieringen van hun aardewerk is zo typisch dat archeologen de Bandkeramische cultuur hebben vernoemd naar dat aardewerk. De officiële naam van de cultuur is: Lineaire Bandkeramiek.

Ten tijde van de Bandkeramiek bestond aardewerk al zo'n 4000 jaar. Het aantal soorten aardewerk dat de Bandkeramiekers kenden was al behoorlijk uitgebreid. Zo maakten ze kleine vormen, zoals eetkommen en drinkbekers; grotere vormen, zoals kookpotten; en hele grote potten waarin voedingsmiddelen werden opgeslagen.

De kleinste kommetjes hadden een diameter van enkele centimeters, de grootste waren wel 50 centimeter breed. Naast kommen in alle vormen en maten maakten de Bandkeramiekers ook lepels en spinklosjes van aardewerk. Ze gebruikten zelfs aardewerk om er mens- en dierfiguurtjes van te maken.

Gereconstrueerde potten, gevonden bij Sittard - Mgr Claessenstraat
Gereconstrueerde potten, gevonden bij Sittard - Mgr Claessenstraat

Aardewerk in Sittard-Geleen

Bandkeramisch aardewerk vind je bij elke Bandkeramische opgraving, ook in Sittard-Geleen. Dat komt niet alleen doordat aardewerk goed bewaard blijft in de bodem, maar ook omdat het in de Bandkeramische tijd in enorme aantallen moet zijn geproduceerd. En waar veel van was, vind je ook veel van terug...

Meer weten over Bandkeramisch aardewerk? Klik hier.

Scherven gevonden bij de opgraving Sittard - Fontys.
Scherven gevonden bij de opgraving Sittard - Fontys.

Hoe maak je een Bandkeramische pot?

 

Video: Archeoloog Piet van de Velde en experimenteel archeoloog Hans Webeling demonstreren hoe je een Bandkeramische pot maakt.