Vondstplekken

In 1933 werden de eerste Bandkeramiek-vondsten gedaan in Sittard en Geleen. Sindsdien hebben archeologen op vele plekken in de gemeente restanten van de Bandkeramische cultuur aangetroffen, waaronder:

Op verschillende plekken hebben grote opgravingen plaatsgevonden. Daarnaast zijn er op vele locaties (toevals)vondsten gedaan. Als je de vondstplekken op een rij legt blijkt dat er in de Bandkeramische tijd een lint van nederzettingen langs de Geleenbeek heeft gelopen.

Wat opvalt is dat de meeste vondstplekken binnen 900 meter (ten westen) van de Geleenbeek liggen. Dat is niet toevallig, want allereerst was water natuurlijk een van de eerste levensbehoeften. Dus wilde men redelijk dichtbij water wonen. (Hoewel de Bandkeramiekers ook al wisten hoe ze putten moesten slaan, dus als er geen stromend water in de buurt was, was dat ook op te lossen).

De tweede reden om dicht in de buurt van water te gaan wonen is dat in dergelijke natte gebieden een rijke biodiversiteit aanwezig is vol met zaken die interessant waren voor de Bandkeramiekers.

Clear

Overzicht van de opgraving Mgr Claessenstraat.
Overzicht van de opgraving Mgr Claessenstraat.