1977 t/m 1979: Geleen – Haesselderveld-West

Opgraving

In 1977 t/m ’79 kwamen er tijdens grondwerkzaamheden ten behoeve van de het uitbreidingsplan Haesselderveld-West Bandkeramische sporen tevoorschijn uit de laatste periode van deze cultuur.

Lokaal archeoloog Harry Vromen ontdekte hierbij een viertal kuilen, waarvan al snel het idee bestond dat dit graven waren geweest. Vergelijkend onderzoek van vorm en afmetingen met eerder gevonden grafvelden in onder andere Elsloo kon het vermoeden bevestigen: op deze plek in Geleen had in de Bandkeramische tijd een grafveld gelegen.

Vondsten

In één van de graven werden ook grafgiften ontdekt: aardewerken scherven (zie onder: 1) en een dissel (2).  

Scherven en een dissel. Copyright: Harry Vromen
Boven: In een grafkuil gevonden aardewerken scherven en een dissel. Rechts: Reconstructietekeningen van in afvalkuilen gevonden Bandkeramische potten. Copyright: Harry Vromen

Vlaktekening van de opgraving. Copyright: Harry Vromen
Vlaktekening van het grafveld (1979). Copyright: Harry Vromen

Hematiet

Ook werd in dit graf tijdens de opgraving een rood spoor waargenomen, dat waarschijnlijk is veroorzaakt door de aanwezigheid van hematiet. Deze rode kleurstof komt veel voor in Bandkeramische graven. Doorgaans wordt het gezien als een symbool van bloed, en daarmee van leven.

Meer weten over het Bandkeramische rijk der doden? Klik hier.

Meer informatie

Vromen, H. (1982): Lineairbandkeramische graven in Haesselderveld-West te Geleen. In: Archeologie in Limburg 14, p.10-14.

Een brokje hematiet. Copyright: Daniel CD
Een brokje hematiet. Copyright: Daniel CD